M.E.N.C.Ș.

Certificare
ARACIS

Admitere

Anunțuri

Legături

Locație

Contact

Portal Cursuri

Reviste

Simpozioane

Editura
Universitas

E-nformation resurse științifice

ONG
Partenere

Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră

Proiecte în care Universitarea din Petroșani este implicată

Internshipuri

Legislație voluntariat: a. Legea 78/2014 PDF

Regulament UP pentru activitatea de voluntariat

http://internshipul.ro/

http://internship.gov.ro/

Voluntariat și internship-uri

Ce este voluntariatul? În conformitate cu prevederile legale în vigoare, voluntariatul reprezintă activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi în schimb o contraprestație materială. Activitățile de interes public reprezinta acțiunile întreprinse în domenii ca: arta si cultura, sportul si recreerea, educatia si cercetarea, protectia mediului, sanatatea, asistenta sociala, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar si/sau filantropic, dezvoltarea comunitara, dezvoltarea sociala. (Definiția este preluată și adaptată din Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România).

Ce este un voluntar? Voluntarul este orice persoana fizica, fara deosebire de rasa, origine etnica, religie, sex, opinie, apartenenta politica, care a dobandit capacitate de munca potrivit legislatiei in domeniul muncii si desfasoara activitati de voluntariat (Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România). Universitatea din Petroșani recunoaște valoarea socială a activităților de voluntariat ca expresie a cetățeniei active, a solidarității și responsabilității sociale, precum și valoarea profesională a acestor activități ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară aceste activități.

Internshipul reprezintă oportunitatea oferită de către o companie unui student de a desfășura activități practice pe o durată limitată de timp, cu scopul de a dobândi experiență în domeniul/programul de studii în care își efectuează studiile de licență. Participanții la programele de internship pot lucra în cadrul companiilor în regim part-time sau full time, iar cunoștințele acumulate prin acest tip de programe sunt foarte utile în momentul angajării propriu-zise și sunt considerate foarte atractive pentru potențialii angajatori.

Proiectul PERACH

În data de 12 noiembrie 2014, în Sala Senatului Universităţii din Petroşani a avut loc evenimentul „Voluntariat prin Programul Perach”, organizat de Universitatea din Petroșani, ce a vizat următoarele obiective de interes general pentru comunitatea academică și profesională din Petroșani:

  1. Lansarea proiectului PERACH inițiat de PERACH International – The Davidson Institute of Science Education at the Weizmann Institute of Science (Perach) în parteneriat cu Universitatea din Petroșani;

  2. Semnarea acordului de cooperare internațională dintre Perach International – The Davidson Institute of Science Education at the Weizmann Institute of Science (Perach) și Universitatea din Petroșani;

  3. Informarea actorilor sociali din mediul academic și profesional cu privire la reglementările în vigoare ce vizează activitatea de voluntariat în cadrul Universității din Petroșani, prin intermediul programului Perach.

Acest eveniment cu triplă semnificație este reprezentativ pentru membrii comunității academice și profesionale din România, întrucât facilitează implicarea mediului academic în activitățile sociale și educative din cadrul comunității lor, prin intermediul unor activități voluntare de mentorat/tutoriat realizate între studenți și copii în dificultate care provin din medii defavorizate, de o importanță socială enormă în stabilirea echilibrului social.

PERACH este acronimul din ebraică pentru ”proiect de tutoriat”, dar în același timp semnificația cuvântului este una extrem de sugestivă: ”floare”. Programul asociază copii din medii defavorizate cu studenți ai Universității care devin tutorii acestora și le acordă atenția și îngrijirea ce le-au lipsit în mediul lor familial. Studenții vor reprezenta pentru copiii luați în îngrijire modele de urmat în propria lor dezvoltare personală, stimulându-i pe aceștia să-și recunoască propriul potențial și să se transforme în indivizi motivați, capabili să contribuie la dezvoltarea socială a zonei Văii Jiului.

Programul PERACH a luat naștere în anul 1974 la inițiativa unui număr restrâns de studenți din cadrul Weizmann Institute of Science, care au devenit tutori pentru copii aflați în dificultate. De atunci a cunoscut o extindere impresionantă, atât în ceea ce privește amploarea acțiunilor derulate, cât și categoriile de activități încorporate. Astăzi, aproximativ 15% dintre studenții care învață în instituțiile de învățământ superior din Israel, precum și alte câteva zeci de mii de copii participă la derularea proiectului în țara de origine în fiecare an.

Copii cooptați în cadrul programului PERACH din Israel provin din medii socio-economice defavorizate, adesea având probleme educaționale, emoționale și comportamentale serioase. Aproximativ 20% din copii participanți la programul PERACH sunt imigranți, iar alți 20% provin din comunitățile arabe.

Fiind cea mai mare organizație de acest tip din Israel, PERACH a devenit o sursă de inspirație și de sprijin efectiv pentru alte organizații similare din lume, funcționând astăzi în circa 20 de țări de pe mapamond.

În 2008, cu ocazia celei de-a 60-a aniversare a Israelului, PERACH a primit prestigiosul Premiu al statului Israel, pentru contribuția realizată la dezvoltarea statului și a societății israeliene.

Mai multe informații în limba engleză pot fi găsite pe site-ul programului:

http://www.weizmann.ac.il/pages/perach-tutoring-and-mentoring-project

Evenimentul desfășurat în data de 12 noiembrie 2014 la Universitatea din Petroșani a fost reflectat în mod corespunzător în presa scrisă:

http://cronicavj.ro/,
http://www.zvj.ro/,
http://www.kapitaltv.ro/,
http://gazetadedimineata.ro/

 

Programul de internship dezvoltat de ElveticaIT impreuna cu Universitatea din Petrosani

Este destinat studentilor si proaspetilor absolventi ai universitatii. Al treilea partener al acestui program este JV Sensor Ventures, o firma care promoveaza si sustine initiativele de tip StartUp.

Obiectivul programului de Internship este instruirea studentilor in aspecte practice ale domeniului IT, dar nu este destinat doar studentilor de la specializari IT ci tuturor celor dornici sa lucreze cu tehnologiile IT. Pe durata Internship-ului studentii lucreaza la diferite proiecte individual si in echipe. Lunar se realieaza o evaluare a rezultatelor si cei mai buni sunt premiati (financiar). La sfarsitul stagiului de Internship (actualul stagiu este de 3 luni, dar durata poate fi diferita la urmatoarele) ElveticaIT organizeaza un interviu in vederea angajarii celor mai buni participanti si imbogatirii echipei de dezvoltatori IT din locatia Petrosani a firmei.

De asemenea, cele mai bune idei si proiecte dezvoltate vor fi sustinute in vederea lansarii pe piata sub forma de StartUp-uri.

Studenții interesați de acest program de internship sunt rugați să ia legătura cu cadrele didactice coordonatoare la adresele de e-mail:

Prof. univ. dr. IONICĂ ANDREEA – andreea.ionica@elveticait.com

Conf. univ. dr. LEBA MONICA – monica.leba@elveticait.com